neljapäev, 31. detsember 2009

ELUMÕTE

Elumõte

Elumõte pole midagi niisugust, mille otsa sa komistad – nagu mõistatuse vastus või aaretejahi auhind. Mõte on miski, mille ise kujundad oma ellu. Sa moodustad selle oma minevikust, oma kiindumustest ja truudusest, kogu inimkonna kogemusest, nii nagu see sinuni on jõudnud, omaenese talendist ja arusaamisest, sellest, millesse sa usud, asjadest ja inimestest, keda sa armastad, kõigist neist väärtustest, mille nimel oled valmis midagi ohverdama. Need osised on kõik olemas. Sina oled ainus, kes võib nad seada kokku mustriks, millest saab sinu elu. Olgu see siis elu, millel on sinu jaoks väärikust ja mõtet. Kui on, siis pole edu või ebaõnne hetkeseisul nii suurt tähtsust.

John Gardner


 

Lugesin Stephen C. Lundini, Ph. D., Harry Pauli, John Christenseni raamatut "Näkkas!" alapealkirjaga "Silmapaistev võimalus leida endas uut energiat, et taastada täielik töövõime."

Kaur Kender on selle raamatu kohta kirjutanud head sõnad:

"Kui sulle tundub, et su elu ei ole päris,
et sa ei ole oma elus kohal
ja ei tunne rõõmu sellest, mida sa teed,
aga kui sa pole veel täiesti ajusurnu,
siis otsid sa ilmselt abi.

See raamat võib sind aidata -
kui sind muidugi üldse miski veel aidata suudab.

Aga kes käskis oma elu valesti elada!"

Leidsin sellest raamatust veel mõned inspireerivad tekstid:

"Minevik on ajalugu.

Tulevik on mõistatus.

Tänane päev on kingitus.

Sellepärast kutsumegi seda olevikuks."

Ja veel:

MEIE TÖÖKOHT

Siia sisenedes otsustage palun valida oivaline tööpäev. Teie kolleegid, kliendid ja teie ise olete endale selle eest tänulikud. Leidke võimalus mängida. Võib teha tõsist tööd, olemata seejuures liig tõsine. Olge keskendunud, et olla kohal siis, kui teie klient või kolleeg teid kõige rohkem vajab. Ja kui peaksite tundma, et teie energia vaibub, proovige seda usaldusväärset arstimit: leidke keegi, kes vajab abistavat kätt, toetavat sõna või usalduslikku kõrva, ja tehke tal tuju heaks.

Raamat ise on üles ehitatud jutustusena naisest, kes võttis vastu edutamise osakonda, kus oli hulganisti mürgist energiat – nii ta nimetas seda sumbunud ja rõõmutut töökeskkonda. Mary Jane otsustas valida selle koha muutmise. Kohalikult kalaturult leidis ta neli väärt mõtet, mida oma osakonnas rakendada:

1. Iga päev tööle minnes peab inimene VALIMA – kas teha oma päevast järjekordne kõige õnnetum päev elus või kõige parem päev oma elus. Tegelikult suudame selle valiku teha kõik ja igal hommikul.

2. Ka tõsise töö juures võib ja peab leidma MÄNGULISUST. Pole mõtet elada oma elu poolautomaatidena, kes ainult teevad tööd ja heidavad kõrvale selle, mis teeb elust väärtuslikuma – mängu. Kuidas muidu suudavad väikesed lapsed olla nii rõõmsad?

3. Tööle tulnud, otsustage anda endast kõik, et seda teha pühendunult ja täie energiaga – ainult nii OLETE KOHAL, kui seda vajab kolleeg, sõber, kaaslane, klient, õpilane, õpetaja… J

4. Kui tunnete ise, et energia hakkab kaduma, valige keegi, kes vajab abi, ja TEHKE TAL TUJU HEAKS! Nii saate ka ise koos kaaslasega naerdes ja rõõmustades uue täisväärtusliku energialaengu osaliseks.


 

Lõppkokkuvõtteks: Mul on hea meel, et selle raamatu otsa komistasin, sest järjekordselt meenusid põhitõed, mis millegipärast kipuvad meelest minema ja mida oleks vaja ka oma õpilastele ja kolleegidele aeg-ajalt meelde tuletada.

Teen selle kohta väikese presentatsiooni ning panen meeldetuletuse ka oma klassiruumi üles. Minu õpilastest saavad tööinimesed, kes väärivad nende põhitõdede teadmist. On hea, kui nad seda kõike ka oma töökaaslastele meelde tuletavad, ja oma perekonnale, armsamale, ümbritsevatele.

Selle kõige peale tuli nüüd ka päike korraks piiluma – 31. Detsembril 2009. a. Talle meeldivad need mõtted väga!